Τι είναι λάθος με τις εξαντλητικές δίαιτες;

Oct 06

Τι είναι λάθος με τις εξαντλητικές δίαιτες;

Πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι στρέφονται στις εξαντλητικές δίαιτες, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν το μεγαλύτερο βάρος στο συντομότερο χρόνο. Ίσως να είχαν προηγούμενη επιτυχείς εμπειρία απώλεια βάρους με αυτό τον τρόπο, ή να διάβασαν για μια νέα δίαιτα που κάποια διασημότητα ακολούθησε για να χάσει βάρος γρήγορα. Άλλα τι είναι λάθος με τις εξαντλητικές δίαιτες; Υπάρχει κάποιος λόγος γιατί έχουν τόσο κακή φήμη;

Το πιο προφανές πρόβλημα με εξαντλητικές δίαιτες, είναι ότι η απώλεια βάρους είναι σχεδόν πάντα προσωρινή. Εάν αλλάξετε ξαφνικά σε μια περιορισμένη διατροφή, το σώμα σας θα ανταποκριθεί αποθηκεύοντας λιγότερο νερό. Θα χάσετε βάρος και θα είστε λιγότερο φουσκωμένη, δηλαδή πιο λεπτή, αλλά δεν θα χάσετε απαραιτήτως και λίπος. Όταν σταματήστε αυτή την δίαιτα τα κιλά θα επιστρέψουν ξανά.

Φυσικά, μπορεί να χάσετε λίγο λίπος επίσης, ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθείτε. Ωστόσο, το σώμα συχνά πηγαίνει σε κατάσταση ασιτίας κατά τη διάρκεια εξαντλητικών διαιτών. Κρίνει ότι έχει πέσει πείνα, και θα πρέπει να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να αποθηκεύουν λίπος όσο το δυνατόν περισσότερο για να προφυλαχθεί από τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Όταν αυξάνετε την κατανάλωση τροφίμων σας, ακόμα κι αν το κάνεις με έναν υγιή τρόπο, αυτός ο μεταβολισμός της πείνας μπορεί να επιμένει και να οδηγήσει το σώμα σας πάρει κάποια ή όλα τα κιλά που έχασε.

Προσθέστε σε αυτό το ψυχολογικό τραύμα που προκαλούν οι εξαντλητικές δίαιτες. Αν αυτό συμβαίνει στο τέλος της προβλεπόμενης δίαιτα ή στη μέση της από την απελπισία, τότε οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής. Για αυτόν το λόγο, πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες ανακαλύπτουν μετά από ένα μήνα, ότι είναι πιο βαρύ από ό, τι πριν από τη δίαιτα.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα υγείας με τις εξαντλητικές δίαιτες. Κατ ‘ αρχάς, οι δίαιτες που θα επικεντρώνονται στο γρήγορο χάσιμο του βάρος συνήθως είναι πολύ περιοριστικό απέναντι στις τροφές που μπορείτε να φάτε . Απαγορεύουν πολλά τρόφιμα (και μερικές φορές το σύνολο των τροφίμων ομάδες). Αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε μακροπρόθεσμα χωρίς να προκαλέσετε κάποια έλλειψη. Δεν είναι καλό για το σώμα ούτε βραχυπρόθεσμα.

Πολλές εξαντλητικές δίαιτες δεν παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, αλλά πολλά συμπληρώματα στηρίζονται σε ουσίες που υπάρχουν στις φυσικές τροφές για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Οι διατροφικές ανεπάρκειες οδηγούν σε σφοδρή επιθυμία, κάνοντας πιο δύσκολο το να παραμείνετε στην δίαιτα και πιο πιθανό να σταματήστε και ξεσπάσετε σε ένα όργιο φαγητού. Την ίδια στιγμή, μπορεί να καταναλώσετε περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο από μερικές υγιεινές θρεπτικές ουσίες.

Για να συνοψίσουμε, οι εξαντλητικές δίαιτες μπορούν μόνο να είναι μια προσωρινή λύση, για παράδειγμα για μια κατάσταση όπου θα πρέπει να χάσετε λίγο βάρος για ένα συγκεκριμένο συμβάν, και δεν σας πειράζει εάν πάρετε πίσω κάποιο επιπλέον κιλά. Η πιο υγιεινή επιλογή για την απώλεια βάρους είναι να κάνετε αλλαγές που θα σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος αργά σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που δεν απαγορεύει οποιαδήποτε τρόφιμα εντελώς, αλλά σας επιτρέπει να ενσωματώσετε τις περιστασιακές παρασπονδίες. Μακροπρόθεσμα, τα άτομα που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος απ’ ότι να χάσει.